Sağlam Çocuk Takibi

Çocuk doktoru deyince herkesin aklına, hasta çocukları tedavi eden hekim gelir. Oysa çocuk doktorlarının günlük işlerinin önemli bölümünü sağlam çocukların takibi alır. Çünkü çocuğun sağlıklı olarak büyümesi, daha az hastalanması, doğduğu andan itibaren düzenli olarak takip edilmesine bağlıdır. Beslenmesinden aşılarına, hastalıklarından kişilik gelişimine kadar hemen her türlü gelişme veya sorunlar, sağlam çocuk takibinde izlenir.Önce riskler…

Devamı

Yenidoğan Kimdir?

Uzun bir hamilelik dönemi sonunda nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Kucağınızda, bir parçanız olduğu halde, sizden başka bir canlı var. Emmek, uyumak, ağlamak, çiş ve kaka yapmak dışında pek varlık göstermeyen bu bebek, ne kadar da bilinmeyenlerle dolu? Neden ağlıyor? Karnı doydu mu? Kaka yapamadığı için mi ağlıyor? Yoksa nefes alamıyor mu? Göbeği hala düşmedi, kaç…

Devamı

Prematüre Bebeğin Yaşam Şansı

Normal gebelik 38 hafta ile 42 hafta arasında sürer. Gebelik 37 haftadan önce sonlanırsa doğan bebeğe prematüre (preterm bebek) denir. 34 hafta ile 36 hafta 6 gün arasında doğan bebeğe ise geç preterm bebek denir. Prematüre bebeğin yaşı 40 haftalık olana kadar postkonsepsiyonel yaş olarak ifade edilir. Örneğin 24. Gebelik haftasında doğan bir bebek 4…

Devamı

Yenidoğanda Baş Çevresinin Önemi

Anneler muayene sırasında daha çok bebeğinin ne kadar kilo aldığıyla ilgilenir, gözlerini teraziden ayıramaz. Doktor içinse, daha muayene başlamamıştır bile… Bebeğin görünüşünden cildinin rengine, vücut yapısından çıkardığı sese kadar her şeyin incelendiği standart muayeneden sonra, annelere bir aşı kartı verilir. Aşı kartının üzerinde, yapılan her aşının tarihinin yanı sıra, boy, tartı ve baş çevresi ölçüsü…

Devamı

Dünyanın En İyi Besini; Anne Sütü

Dünyaya gözlerini açan her bebeğin en iyi besini, kendi annesinin sütüdür. Doğum yapan her anne, bebeği için en uygun nitelikte ve miktarda süt üretir. Ve bu süt, bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılayan, en kolay sindirebildiği tek besindir. Hayatın ilk 6 ayında, tek başına anne sütü yeterlidir. 6. aydan sonra anne sütü bebeğin gelişimi için yetersiz kalırsa,…

Devamı

Anne Sütünden Vazgeçilir mi?

Doğumla birlikte vücuttaki gebelik hormonları azalır, yerine süt yapımını sağlayan prolaktin hormonunun salgılanması artar. Bu durum, bazı annelerde hemen doğumdan sonra gerçekleşirken, bazılarında birkaç günü alır. Yani bazı annelerin sütü doğumdan hemen sonra, bazılarının sütü ise birkaç gün içinde gelir. Süt ne zaman yapılırsa yapılsın, sütün akabilmesi için bebeğin annesinin memesini emmesi gerekir. İşte bu…

Devamı

500 Kalori Alarak Zayıflayın!

Her kadın doğumdan sonra hem bebeğini kendi sütüyle beslemek hem de bir an evvel zayıflamak ister. Peki bu mümkün mü? Bir yandan bebeğe gereken sütü üretmek için beslenirken, diğer yandan zayıflanabilir mi? Evet, mümkün! Bebeğinizi kendi sütünüzle besleyip anneliğin keyfini çıkartırken, eski çekici halinize geri dönebilirsiniz. Bunun için sadece 6 hafta kadar sabretmeniz yeterli. Bu…

Devamı

Emzirmek Bu Kadar Zor mu?

Aslında emzirmek son derece doğal, doğal olduğu kadar da kolay bir süreçtir. Her bebek, doğar doğmaz annesinin memesini arar. Her annenin memesi de bebeğini doyuracak kadar süte sahiptir. Üstelik her annenin kendi sütü, bebeği için dünyadaki en mükemmel besindir. Sadece o bebek için üretilmiş, ona faydası olacak maddeleri içeren ve 6 ay boyunca başka hiçbir…

Devamı

Kafein Bebeği Ne Kadar Etkiler?

Yiyecek ve içeceklerle aldığımız kafein kana karışır ve alınan oranda da anne sütüne geçer. Fünlük kafein miktarı 400 mg’ın üzerine çıkarsa, hem annede hem de bebekte gerginlik, huzursuzluk, uykusuzluk gibi belirtiler ortaya çıkar. 400 mg kafein ise 4 fincan kahveye karşılık gelir. Emzirme döneminde olabildiğince az, hatta hiç kafein almamak gerekir. Günde 1-2 fincanı aşmadan…

Devamı

Yenidoğan Sarılığı

Bebeklerin cildindeki sarı renkle kendisini belli eden sarılık, yenidoğanların yarıdan fazlasında görülen, basit bir sorundur. Bebeğin kanındaki bilirubin düzeyinin yükselmesiyle ortaya çıkan sarılık, önce göz aklarında belirir, oradan yüze, sırasıyla gövde ve bacaklara yayılır. Çoğunlukla doğumun ikinci gününde fark edilen sarılığa fizyolojik sarılık adı verilir ve bebeğin topuğundan alınan kanla belirlenir. Bazı sarılıklar ise doğumun…

Devamı

Doğumsal Boyun Eğriliği

Her 100 doğumdan 1’inde görülen doğumsal boyun eğriliği, boynun bir tarafındaki kasın, diğer taraftakine göre daha kısa olmasından kaynaklanır. Başını, boynunun bir tarafına doğru eğik tutan bebek, çenesini de karşı tarafa doğru yöneltir. Basit germe egzersizleriyle tedavi edilen hastalık, tedavi edilmezse şekil bozukluğuna yol açar. Boyun eğriliği, tıp dilinde doğumsal tortikollis olarak adlandırılır. Hastalık neden…

Devamı

Beşik Ölümü

Sağlıklı bebeklerin bir yaşını doldurmadan nedensiz olarak aniden ölümüne, Ani Bebek Ölümü Sendromu adı verilir. Daha çok ilk 2-4 ay arasında görülen bebek ölümlerinin otopsilerinde herhangi bir nedene rastlanmaz. Ani Bebek Ölümü Sendromu, küçük bebeklerde görüldüğü için beşik ölümü olarak da tanımlanır. Beşik ölümüyle kaybedilen bebeklerin yüzde 95’ini, 6 ayın altındakiler oluşturur Birçok faktörün tetiklediği…

Devamı

Nedensiz Ağlama

Çocuğu olan pek çok aile, en az bir kere bebeğinin aniden ağlaması şikayetiyle doktora koşmuştur. Karnı tok, altı temiz, uykusunu almış bebeğin aniden var gücüyle ağlamaya başlaması, hem aileyi hem de doktoru telaşlandırır. Çünkü hiçbir bebek nedensiz ağlamaz! Bebeğin aniden ağlaması en hafifinden en ciddisine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Ani başlayan nedensiz ağlamanın nedeni…

Devamı

İnek Sütü Alerjisi

Sağlıklı bir bebeğin vücudunun aniden kıpkırmızı olduğunu gören annenin aklına ilk önce alerji gelir. Üstelik de bebeğinin besin alerjisi olduğunu düşünen annenin bu tanısı, çoğu zaman doğru çıkar. Peki aynı bebeği gören doktorun aklına besin alerjisi ne zaman gelir? En azından ilk önce değil! Muhtemelen bu cevap sizi çok şaşırtacak. Nasıl olur da anne, doktordan…

Devamı