Yenidoğan Bebek

Yenidoğan bebeğiniz, dış dünyaya uyum sağlamak için birkaç haftalık bir süreye ihtiyaç duymaktadır .İlk haftarda, ne zaman ne yapacağını önceden kestiremezsiniz. Bazı günler daha aktif, bazen sessiz olacaktır. Yenidoğan bebek neler yapabilir? Yenidoğan bebek çok ağlayabilir, huzursuzluk gösterebilir Solunumu düzensiz olabilir Aksırabilir, kusabilir Sık sık irkilebilir Bebekler birbirine benzemez, her bebeğin farklı karakter özellikleri vardır.…

Devamı

Sağlam Çocuk Takibi

Çocuk doktoru deyince herkesin aklına, hasta çocukları tedavi eden hekim gelir. Oysa çocuk doktorlarının günlük işlerinin önemli bölümünü sağlam çocukların takibi alır. Çünkü çocuğun sağlıklı olarak büyümesi, daha az hastalanması, doğduğu andan itibaren düzenli olarak takip edilmesine bağlıdır. Beslenmesinden aşılarına, hastalıklarından kişilik gelişimine kadar hemen her türlü gelişme veya sorunlar, sağlam çocuk takibinde izlenir.Önce riskler…

Devamı

Persentil (Büyüme) Eğrileri

Devamı

2.Ay

2-4 aylar arası bebeğiniz büyüme atakları yapacak ve bu dönemlerde de artmış bir beslenme talebi olacaktır. Kilo alımı iyiyse, halen istedikçe beslemeniz uygundur. En azından 4 ay dolmadan önce hiçbir ek gıda almamalıdır. Bazen anneler bebeğe birşeyler yedirmek istiyor, sabırsız davranıyorlar, ancak bunun yararı değil zararı olacağı unutulmamalıdır. Doktorun önermediği birşeyi bebeğinize vermeyin! Uyku: Artık…

Devamı

4. Ay

Beslenme: Halen bebeğinizin temel gıdası anne sütü veya mamadır. Katı gıdalar doktorun önerisine göre 4-6 ay arasında başlanabilir Anne sütü alan bebeğin büyümesi iyi gidiyorsa, 6 aylık olana dek ek besin gerekmeyecektir. Bebeğin ek besin almaya hazır olduğu nasıl anlaşılır? Başını dik tutabilir. Yardımla oturabilir. Siz yemek yerken seyreder ve ağzını açar. Ağza birşey verildiğinde…

Devamı

6. Ay

Beslenme: Artık katı gıdalar bebeğin günlük öğünlerinde daha fazla yer alacak, aldığı anne sütü veya mama miktarı giderek azalacaktır. Bebek, 1 yaş dolana kadar inek sütü almamalıdır. Yeni bir gıda denerken, az miktarda başlayın, giderek arttırın. Her defada tek bir çeşit ekleyin. Gıda allerjisi kusma, ishal veya döküntü olarak bulgu verebilir. Bebeği keyfi yerindeyken besleyin,…

Devamı

9. Ay

Beslenme: Bebek 1 yaşına kadar inek sütü almayacağı için, halen anne sütü veya mama almaya devam etmelidir. Artık, mama veya meyve suyu verirken, biberondan fincan ve bardağa geçmeyi denemelisiniz. Bebeğin kendini besleme denemeleri yapmasına – her zaman başaramasa da – izin verin. Bebek, kendisini beslenme olayının bir parçası olarak hissederse, bu onun için daha zevkli…

Devamı

12. Ay

Beslenme : 1 yaşına geldiğinde bebek artık inek sütü alabilir. İnek sütü bazı bebeklerde başlangıçta kabızlığa yol açabilir. Allerji yönünden de dikkatli olmak gerekir. Halen bırakmadıysa, artık biberonu bırakıp bardağa geçme zamanı da gelmiştir. Bebek, diğer aile bireyleriyle birlikte sofraya oturup yemekten zevk alacaktır. 3 ana öğün ve sağlıklı ara öğünler vermeye dikkat edin. 1…

Devamı

15. Ay

Beslenme: Artık bebeğiniz biberonu bırakmış, fincan veya bardaktan içebiliyor olmalıdır. 15 aylık bebek, kendini beslemeye çalışır, yiyecekleri parmaklarıyla ağzına götürebilir, kaşık kullanabilir. Elbette bu; etrafın, üstünün başının kirlenmesi anlamına gelecektir, fakat aşırı titizlik gösterip bebeği bundan uzak tutmayın. Besin maddelerinin bebeğin boğulmasına yol açmayacak şekilde uygun büyüklükte parçalanmış olması gerekir. İlk yıldaki kadar hızlı büyümediği…

Devamı

18. Ay

Beslenme: Artık çocuğunuz, 3 ana 2 ara öğün alıyor olmalıdır. Bundan fazlası, kötü beslenme alışkanlıklarının yerleşmesine yol açar. Ara öğünlerin mümkün olduğunca sağlıklı olmasına gayret etmeli, abur cubura alıştırmamalısınız. Alması gereken 4 temel gıda grubu: Tahıl, sebze- meyve, süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, yumurta grubudur. Fiziksel Gelişim: Bu Yaşta Çocuğunuz Neler Yapabilir? Yardım…

Devamı

2 Yaş

Beslenme: Artık çocuğunuz aile sofrasında sizinle birlikte yemek yemeli, kendisini ailenin bir parçası olarak hissetmelidir. Kendi kendine yemesine, hangi yemekten ve ne miktar yiyeceğine kendisinin karar vermesine izin verin. Sizin göreviniz, ona sağlıklı seçenekler sunmak, sağlıklı beslenme alışkanlıklarına örnek oluşturmaktır. Çocuklar, anne babaların öğütlerinden çok yaptıklarından etkilenirler. Kendiniz sürekli kola içerken, çocuğa ayran vermeniz pek…

Devamı

3-4 Yaş

Beslenme: Bu yaştaki çocuğun iyi beslenme alışkanlıkları kazanmasında ailece yenen yemekler önemlidir, bu alışkanlıklar ömür boyu devam edecektir. Onun yemesini istediğiniz gıdaları siz de yiyerek çocuğa iyi örnek oluşturmalısınız. Ona yemek hazırlamada, sofra kurmada ufak görevler verebilirsiniz. İştah konusunu problem haline getirmeyin, acıkınca yiyeceğine inanın. Sevdiği ve sevmediği gıdalar olabilir ve bunlar sık sık değişebilir.…

Devamı

5. Yaş

Beslenmesi Artık çocuğunuzun sevdiği ve sevmediği gıdalar belirlenmiştir. Sağlıklı, besleyici öğün ve ara öğünlerle gereksinimlerini karşılamasını sağlayın. Kahvaltı öğününü atlamasına izin vermeyin, kahvaltı alışkanlığı kazandırın. Yemek saatleri, ailenin bir araya geldiği huzurlu zamanlar olmalı, çocukta iyi anılar bırakmalıdır. Yemekleri TV karşısında yemeyin. Büyümesine katkısı olmayan, gereksiz kalori içeren gıdalardan çocuğunuzu uzak tutun. İyi beslenme alışkanlıklarıyla…

Devamı